Senzorii instalaţi pe staţiile meteo au detectat un nivel de infecţie de la 70% pana la 100 %, cu Septoria tritici (grâu), Rhynchosporium secalis (orz) şi Puccinia spp. în toate zonele agricole ale ţării!
Precipitaţiile acumulate în ultima săptămână au favorizat dezvoltarea bolilor la cereale păioase, boli ce pot compromite etajul superior de frunze şi astfel pot impacta negativ producţia.
Specialiştii ADAMA vă recomandă verificarea culturilor de cereale
Patogenii Septoria tritici, Rhynchosporium secalis şi Puccinia spp. pot duce la pierderi de producţie de până la 50%, având o evoluţie agresivă, distrugând timpuriu masa foliară a plantelor, organe ce sunt vitale în susţinerea producţiei.
Septoria tritici, cunoscută şi sub denumirea de septorioza frunzelor, este o boală care poate afecta culturile de cereale. Simptomele septoriozei apar pe frunzele inferioare, la baza plantelor. Petele de culoare galbenă sau brunificate au o formă caracteristică, oval-alungită. Acestea cresc uneori până la câţiva centimetri, fiind limitate de nervurile paralele ale frunzelor de cereale. Țesuturile atacate se necrozează iar petele vor căpăta în dinamică culori cenuşiu-albicioase, care la final sunt înconjurate de o margine brună. În cazul unor presiuni puternice ale atacului de Septoria tritici, petele se unesc şi provoacă uscarea mai rapidă a frunzelor.
Atacul de Septoria spp. aduce pierderi însemnate, atât cantitativ cât şi calitativ, boabele atacate de septorioza fiind cu un MMB mai mic, şiştave şi infestate cu fructificaţiile ciupercii.
Septoria se transmite de la un an la altul prin intermediul sporilor rămaşi pe sol în resturile plantelor bolnave. Sporii ciupercii germinează la temperatura optimă de 22-26 grade C. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 6-8 zile, până la apariţia picnosporilor fiind necesare 11-14 zile. Ciuperca poate forma în perioada de vegetaţie a grâului până la 7-9 generaţii de spori. Sporii pot germina chiar şi la temperaturi mai scăzute, de până la 2-3 grade C.
Puccinia striiformis, cunoscută şi sub denumirea de rugina galbenă, este o boală care poate afecta culturile de cereale, în special grâul şi orzul. Simptomele ruginii galbene apar pe frunzele dezvoltate în vegetaţie şi se prezintă sub forma unor leziuni. Boala se manifestă prin pustule de culoare galben spre portocaliu, aşezate sub formă de striuri, de-a lungul frunzei. Aceste pustule pot apărea pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tecile frunzelor, tulpină, spic.
Atacul se poate manifesta iniţial sub formă de vetre, urmând apoi să se extindă în toată cultura. Factorii care pot influenţa atacul cu rugina galbenă includ soiul, factorii climatici şi agrotehnica.
Puccinia recondita, cunoscută şi sub denumirea de rugina brună, este o boală care poate afecta culturile de cereale, în special grâul şi secara. Simptomele ruginii brune apar pe partea superioară a frunzelor şi uneori pe teaca acestora sub formă unor pustule de culoare brună, rotunde sau ovale, distribuite neuniform la suprafaţa acestora. Atacul acestea afectează atât producţia, prin reducerea numărului de boabe din spic şi a MMB, cât şi calitatea prin scăderea conţinutului de proteine din boabe.
Intervalul de timp de la infecţie până la răspândirea bolii la temperaturi de 10-20 grade C este de 7-10 zile.
Toţi aceşti patogeni pot avea un impact semnificativ asupra culturilor de cereale, dar cu măsuri preventive şi de combatere adecvate, bolile provocate de acestea pot fi gestionate eficient.
Culturile de cereale de toamnă sau de primăvara au nevoie de un program robust de protecţie pentru a ne asigura că acestea continuă să-şi atingă adevăratul randament şi potenţial de producţie şi calitate.
ADAMA, prin portofoliul sau de fungicide specializate în controlul bolilor la cereale, vă recomandă fungicidul CUSTODIA.