Poliţiştii de frontieră tulceni au identificat două cazuri de braconaj cinegetic, în mai puţin de o săptămână, în condiţiile în care pe parcursul lunii trecute aceştia au constatat doar o singură infracţiune de gen.
Conform unui comunicat de presă remis joi de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF), doi bărbaţi din judeţul Prahova au fost surprinşi miercuri în timp ce vânau fără autorizaţie pe canalul Murighiol din Delta Dunării, în barca în care aceştia se aflau descoperindu-se nouă lişiţe şi două raţe sălbatice, precum şi armele de vânătoare şi cartuşele aferente.
'Celor în cauză le-au fost întocmite actele premergătoare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj prin vânătoare pe alt fond de vânătoare decât cel pe care vânătorul este autorizat să vâneze', se arată în comunicatul de presă semnat de purtătorul de cuvânt al IJPF Tulcea, Natalia Agighioleanu.
Acesta este cel de-al doilea caz de braconaj cinegetic după ce la finele săptămânii trecute în Pădurea Letea doi tineri din oraşul Sulina au fost surprinşi vânând fără autorizaţie un porc mistreţ, celor doi tineri întocmindu-li-se actele premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vânătoare fără permis şi autorizaţie legală, respectiv vânătoarea în zonele de protecţie strictă sau în zonele de protecţie integrală din ariile naturale protejate cuprinse în fonduri cinegetice.
În ianuarie 2011, conform IJPF, a fost identificat un singur caz de braconaj, în maşina tulceanului care avea numere de înmatriculare false, poliţiştii descoperind opt arme de vânătoare şi un singur fazan.
În ianuarie 2010, patru bărbaţi din judeţul Tulcea au fost surprinşi în timp ce transportau şase porci mistreţi sălbatici tăiaţi, luna următoare, în amenajarea Obretin din Deltă fiind găsiţi trei mistreţi ucişi prin folosirea unor suliţe artizanale.
Datorită condiţiilor prielnice create de varietatea mare de habitate terestre şi acvatice, fauna din Delta Dunării este una dintre cele mai bogate numărând circa 3.590 de specii. Mamiferele sunt reprezentate de 42 de specii, 22 din acestea fiind protejate prin convenţiile internaţionale. Delta este însă renumită pentru fauna ornitologică, 313 din cele 331 de specii inventariate în acest areal fiind protejate prin convenţiile internaţionale. În acest context, încă din 2004, autorităţile naţionale şi cele judeţene au dorit interzicerea vânătorii în Rezervaţie, lucru care nu s-a concretizat încă printr-un act normativ.
Sursa: Agerpres