Preşedinţia malteză şi Parlamentul European au ajuns la un acord preliminar cu privire la o revizuire generală a normelor UE existente privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice.
Regulamentul convenit stabileşte norme mai moderne şi uniforme la nivelul UE cu scopul de a încuraja dezvoltarea durabilă a producţiei ecologice în Uniunea Europeană. Noile norme vizează, de asemenea, asigurarea unei concurenţe echitabile pentru agricultori şi operatori, prevenirea fraudei şi a practicilor neloiale şi îmbunătăţirea încrederii consumatorilor în produsele ecologice.
"Cetăţenii doresc alimente mai ecologice şi mai sănătoase pe masa lor, iar cererea de produse ecologice în UE creşte de la o zi la alta. Suntem mândri să anunţăm un acord privind noile norme care vor debloca potenţialul sectorului ecologic, vor sprijini agricultorii şi vor spori încrederea consumatorilor", remarca secretarul maltez pentru agricultură, pescuit şi drepturile animalelor, Clint Camilleri.
Suprafaţa terenurilor agricole ecologice a crescut de peste două ori în ultimul deceniu şi, în fiecare an, 500.000 de hectare de teren se convertesc la producţia ecologică. Cu toate acestea, cadrul legislativ nu a ţinut pasul cu această extindere a pieţei şi include încă practici diferite şi derogări.
Mult-aşteptatul acord survine după trei ani de negocieri intense şi va trebui să fie aprobat formal de către Consiliul şi Parlamentul Europei, iar noul regulament ar urma să fie aplicat începând cu data de 1 iulie 2020.