Se aprobă cuantumul plăţilor directe în sectorul vegetal, care se acordă pentru anul 2015 ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, prin aplicarea următoarelor scheme:
a) schema de plată unică pe suprafaţă;
b) plata redistributivă;
c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, denumită în continuare plata pentru înverzire;
d) plata pentru tinerii fermieri. Se aprobă intervalele de suprafață pentru care se acordă plata redistributivă în anul 2015.
Se aprobă plafonul și cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil, denumite în continuare ANT 1, care se acordă pentru anul 2015.
Intervalele de suprafață pentru care se acordă plata redistributivă în anul 2015 sunt următoarele: a) primul interval: 1 - 5 ha inclusiv; b) al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv, scrie în proiectul de act normativ.
Plafonul pentru ajutorul național tranzitoriu (ANT) care se acordă în sectorul vegetal pentru anul 2015 este de 127.951,6570 mii euro.
Iată care este cuantumul plăților directe!
Dacă hectarele eligibile pentru care se solicită plăți depășesc suprafețele determinate în baza cărora s-a efectuat calculul cuantumului pe ha, acesta se reduce proporțional.
Culturile amplasate pe teren arabil sunt: -cereale pentru boabe: grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez și alte cereale; -leguminoase pentru boabe: mazăre, fasole și alte leguminoase pentru boabe; -rădăcinoase: cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere și alte rădăcinoase; -plante industriale din care: plante textile: in pentru fibră, cânepă pentru fibră, plante uleioase: floarea soarelui, rapiță, soia boabe, in pentru ulei, alte plante industriale: tutun, plante medicinale și aromatice; -legume: tomate, ceapă uscată, usturoi uscat varză albă, ardei, pepeni verzi și galbeni, și alte legume; -furaje verzi în teren arabil: furaje verzi anuale, furaje verzi perene (lucernă, trifoi) și alte furaje verzi în teren arabil; -căpșunerii; -loturi semincere; -alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv în sere și solarii.
Plățile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat, de fiecare dată, că fermierii români ar urma să încaseze pe suprafață o subvenție situată între 170 euro/ha și 220 euro/ha.