EXCLUSIV! PROCEDURĂ RAPIDĂ la PLATA SUBVENȚIILOR! Verificările în teren, la ferme, pentru plata subvențiilor aferente anului 2016, au fost întrerupte, susțin sursele noastre din Ministerul Agriculturii. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a trecut la procedura rapidă. Dispoziția s-ar fi transmis în teritoriu, la APIA, luni, 6 februarie 2017, în aceeași zi în care bugetul MADR a fost adoptat de Parlamentul României.
Controalele clasice, în teren, ar fi fost întrerupte! Angajații Agenției de Plăți din toată țara ar fi trecut, în acest moment, la o procedură rapidă.
Ca să se câștige timp, și banii să ajungă cât mai repede la fermierii români, conducerea APIA ar fi oprit deplasările la fermele aflate în eșantionul de control selectat pentru campania de plăți 2016. Angajații agenției au trecut la măsurarea prin digitizare, adică o fotointerpretare a imaginilor din IPA online.
Concret, se merge pe conturul imaginilor încărcate de fermier în IPA online, se vede că suprafața respectivă a fost cultivată și întreținută, spun specialiștii APIA.
Această procedură este permisă de regulamentele europene în vigoare în situațiile în care vremea, fenomenele naturii nu le permit inspectorilor APIA să bată cu pasul parcelele agricole selectate la control. În județele care se află în urmă cu controlul, Alba, Hunedoara, Caraș Severin, sunt zone unde e zăpadă și unde nu ar fi concludente verificările în teren.
În IPA online ar fi imagini destul de recente, din 2015, și nu se poate spune că ar fi suprafețe neeligibile pentru plata subvențiilor, în cazul pășunilor sau fânețelor. În cazul terenurilor arabile, în paralel, cu măsurarea prin digitizare, se verifică facturile cu care fermierii au achiziționat semințele, îngrășămintele, etc. Cantitatea de sămânță este raportată la suprafața declarată de fermier cultivată. De exemplu, la 10 ha cultivate cu porumb este nevoie ca fermierul să achiziționeze o anumită cantitate de sămânță. Ulterior, aceste verificări ar urma să fie completate cu fotografii din teren, explică specialiștii APIA.
Județul Alba ar avea cele mai multe de dosare pentru subvenții pentru care trebuie făcută verificarea în teren. Surse din APIA centrală susțin că în Alba sunt 1000 de dosare în eșantionul de control care nu au fost încă verificate clasic, în teren. Această procedură de măsurare prin digitizare a mai folosit de Agenția de Plăți și-n anii anteriori, dar la scară mai mică.
Introducerea rapoartelor clasice în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) ar trebui finalizată pe 15 februarie 2017. Acest termen ar fi fost prelungit însă cu o săptămână. În acest moment, modulul, partea componentă din IACS, responsabilă pentru introducerea rapoartelor s-ar afla în curs de testare de către IT-iștii din echipa SIVECO, dezvoltatorul softului APIA.