Ministrul agriculturii caută soluții ca să prelungească termenul de plată a avansului! O decizie europeană ar fi putut răsturna totul! Achim Irimescu a încercat să se folosească de un regulament adoptat în 1971 ca să mai câștige două zile la plata avansului către fermierii români.
Actul european stabilește regulile care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor. Decizia 1182 a fost adoptată pe 3 iunie 1971 de Consiliul Comunităților Europene. Cu două zile în plus, ar fi fost șanse mari ca pe lista de plată să se regăsească un număr mai mare de fermieri români. Găselnița de care se putea folosi România ca să câștige aceste zile sunt cele două sărbători naționale, 30 noiembrie Sfântul Andrei și 1 decembrie Ziua Națională. Una dintre sărbători coincide cu termenul de expirare a acordării avansului. Ce spune decizia europeană?
Termenele includ zilele de sărbători legale, duminicile și sâmbetele, cu excepția cazului în care acestea sunt excluse în mod expres sau dacă termenele sunt exprimate în zile lucrătoare.
Dacă ultima zi a unui termen exprimat altfel decât în ore este o zi de sărbătoare legală, o duminică sau o sâmbătă, termenul se încheie la expirarea ultimei ore a următoarei zile lucrătoare.
În România, ultima zi de plată a avansului, adică 30 noiembrie, coincide cu o zi de sărbătoare. Decizia europeană, teoretic, ne-ar da dreptul să ducem acest termen limită până la următoarea zi lucrătoare. Următoarea zi lucrătoare este 2 decembrie.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu a comunicat deja Comisiei Europene că avem două zile de sărbătoare legală care intervin chiar la expirarea termenului de plată a avansului. Șeful Agriculturii românești cunoaște bine legislația europeană și a găsit imediat această portiță pentru prelungirea termenului.
Noi avem două zile libere și atunci am consultat Comisia Europeană, dar încă nu am primit un răspuns. Am făcut toate demersurile pentru a continua până pe 2 decembrie, a declarat Achim Irimescu. De când a făcut această declarație, ministrul agriculturii ar fi primit semnale de la Comisia Europeană, dar s-ar fi sfătuit și cu premierul Dacian Cioloș, fost comisar european pe Agricultură.
Până la urmă, șeful Agriculturii românești ar înclina să renunțe la această variantă de teama unor controale făcute de Direcția Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) care ar atrage sancțiuni serioase pentru România.
Este foarte bine trecut acolo (în decizia europeană 1182 n.n.) și situația ne avantaja. În astfel de situații exista însă riscul de a primi vizita auditului DG AGRI sau ECA care ar fi putut spune că am dat plăți în avans fără control pe teren, începând cu 1 decembrie. Asta însemna că nu mai erau considerate plăți pe avans. Plățile care nu sunt în avans, plățile regulare, de la 1 decembrie, se plătesc cu o condiție: să termini controlul pe teren la nivel de țară, sau... Există un sau pe care l-am folosit în anii trecuți, o portiță legislativă care spune că se poate plăti subvenția pe regiunile în care sunt producători care n-au făcut obiectul controlului pe teren, a spus ministrul agriculturii (declarație revista fermierului). Care vor fi acele regiuni din România?
Angajații Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) lucrează și-n aceste zile de sărbătoare, fără întrerupere, pentru ca fermierilor români să le fie plătit avansul din plata unică pe suprafață și din plățile pe agromediu. Același regim de lucru l-ar avea și angajații Trezoreriei statului.
Am semnat deja un Ordin de ministru pentru ca angajații APIA să-și poată lua aceste zile libere altădată și același lucru am rugat-o și pe colega mea de la Ministerul Finanțelor, declară ministrul Achim Irimescu.
Termenul de plată a avansului din plățile directe este 16 octombrie - 30 noiembrie.