800 DE HECTARE DISTRUSE ÎN BOTOŞANI. Începutul acestei luni a fost deosebit de nefast pentru unii producători agricoli din cel mai nordic judeţ al Moldovei şi anume Botoşani.
„Acum exact două săptămâni, în zona de nord a Dorohoiului, a plouat 35 de litri pe metrul pătrat cu grindină, proiectilele de gheaţă ajungând la un diametru de 3 cm şi mai bine. Urgia nu a durat mai mult de 25 de minute şi s-a abătut asupra unui areal cultivat cu o lăţime de 3 km şi o lungime de aproximativ 10 km. Astfel, mai bine de 800 de hectare cultivate cu grâu, floarea-soarelui, porumb şi cartof au fost afectate în proporţii diferite de la sută la sută până la 20-25%”, ne-a declarat un specialist în agricultură care oferă consultanţă tehnică unor exploataţii agricole din judeţul Botoşani.
Potrivit acestuia, plantele fragede de porumb au fost frânte de la prima rafală, floarea soarelui a căzut la pământ ruptă de la o distanţă de 10 cm de sub calatidiu, iar din cultura de cartof de pe 15 hectare a rămas doar 10-12 cm din partea vegetativă.
Tratamente cu fungicide şi foliare pentru reducerea pagubelor
Pentru a salva din culturile calamitate, fermierii au fost nevoiţi să aplice la cartof un fungicid şi un îngrăşmânt pe bază de microelemente pentru cicatrizarea rănilor produse de grindină şi un îngrăşământ foliar la porumb. Pentru floarea-soarelui nu a fost nevoie, întrucât cu două zile înaintea urgiei a fost efectuat un tratament aviatic cu un fungicid şi un fertilizant foliar.
De asemenea, producătorii agricoli care au avut holdele afectate au alertat primăriile de care aparţin, organele agricole judeţene APIA şi Direcţia Agricolă, dar şi societăţile de asigurare. Fermierii au încheiat poliţe de asigurare a culturilor de tomană şi semănăturilor de primăvară pentru o producţie medie de 5 tone de grâu la hectar, 9 t/ha de porumb şi 3 tone de floarea-soarelui la hectar.
Speranţele lor sunt legate de emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă Guvernamentală pentru a fi despăgubiţi, aşa cum s-a procedat în alte asemenea situaţii.
Pagube însemnate şi în culturile fermierilor suceveni
Potrivit presei locale, în urma ploilor cu grindină de la sfârşitul lunii iunie şi începutul acestei luni, au fost distruse şi culturile producătorilor agricoli suceveni de pe câteva sute de hectare. Fermieri din comunele Boroaia şi Forăşti au depus cereri la autorităţile locale pentru constituirea comisiei privind evaluarea pagubelor.
În podgoria Coteşti, grindina a lovit de trei ori
De asemenea, în plantaţia Gîrboiu, de aproximativ 200 de hectare, situată în inima podgoriei vrânceane a Coteştilor, grindina a lovit de trei ori în această vară, pricinuind viticultorilor serioase pagube la viţa de vie.