100 de milioane de euro sunt transferate de la Pilonul 1 către Pilonul 2 pentru o măsură de ajutor în agricultură care va fi activată din 2016. Iată despre ce e vorba!
Micii fermieri, cei care au între 1 și 5 ha, și vor să renunțe la activitatea agricolă prin arendare sau prin vânzarea terenului respectiv - noi încurajăm arendarea - pentru consolidarea exploatațiilor agricole, vor primi timp de 5 ani, până-n 2020, o sumă echivalentă cu 120% din valoarea subvenției pe suprafață, în jur de 200 euro/ha/an. Chiar dacă cedează terenul. Acesta este motivul să-i încurajăm să consolideze exploatațiile, spune Daniel Constantin, ministrul agriculturii.
O plată consistentă pe suprafață pentru cei care dețin până-n 5 hectare și pentru fermierii în vârstă care se decid să renunțe la teren, fie prin vânzare, fie prin arendare, ar urma să impulsioneze comasarea explotațiilor agricole, implicit evitarea fărămițării suprafețelor, o trăsătură a agriculturii românești. Ministrul agriculturii a mai făcut declarații pentru Agroinfo legate de acest subiect și pe 30 iunie 2015. Iată ce ne-a spus atunci:
Există o măsură pe care o activăm în PNDR 2014-2020 din 2016 și care se leagă de o măsură deja activată (ministrul se referă la plata redistributivă, 45 de euro/ha dacă fermierul se încadrează între 5 și 30 ha n.r.) Anul acesta i-am stimulat pe fermieri să se asocieze, să aplice la APIA pentru suprafețele între 5 și 30 ha, primind în acest fel o subvenție mai mare pe suprafață decât cei care au sub 5 ha. Cei care vor să renunțe la suprafețele mici în scopul asocierii și au o anumită vârstă, primesc, practic, subvenția pe suprafață de la UE, 120%, de fapt e subvenția care s-ar cuveni pe suprafață pentru o perioadă de 5 ani, până în 2020. Scopul nostru este stimularea comasării terenurilor.
Noutatea este că acum s-a decis deja transferul unei sume, respectiv 100 de milioane de euro, între Pilonul 1 și 2, cu țintă directă, și anume plătirea acestui ajutor financiar.