Adama
Agreena
AGRICOVER

Legumicultorii olteni protestează împotriva practicilor de pe piaţa de legume-fructe

Publicat: 05 iulie 2013 - 11:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legumicultorii din judeţul Olt, zona Ciupercenii Noi-Desa-Tunari -Smirdan-Moţăţei, organizaţi în asociaţii familiale, asociaţii nonprofit, intreprinderi individuale, persoane fizice autorizate dar şi producători individuali protestează împotriva condiţiilor de valorificare a producţiei.

Potrivit unui comunicat de înştiinţare al Asociaţiei Agroal Product, producătorii agricoli de legume în solarii şi câmp din zona Ciupercenii Noi-Desa-Tunari -Smirdan-Motatei, organizaţi în asociaţii familiale, asociaţii nonprofit, intreprinderi individuale, persoane fizice autorizate şi producători individuali protestează
“1. Împotriva: tratamentului la care sunt supuşi atunci când trebuie să-şi valorifice producţia în pieţele agroalimentare; lipsa spaţiilor în pieţe publice, ocupate în mare parte de intermediari, care în cârdăşie cu administraţia fac legea (ex. Piaţa Sibiu, Piaţa Alba-Iulia, Piaţa Deva, Piata Târgu Mureş, etc.); rezervării locurilor la tarabe (mese) în pieţe, care se face în lunile ianurie-februarie cu scopul de a se atribui unui număr restrâns de intermediari; promisiunilor MADR, rămase fără rezultate, de a reglementa comercializarea legumelor şi fructelor în pieţe, de a separa producătorii de comercianţi, cu scopul combaterii evaziunii fiscale şi fiscalizarea comercianţilor.
Credem că influenţa comercianţilor şi importatorilor de legume-fructe a avut o mare contribuţie în luarea deciziilor “promise”, inclusiv prin acte normatie supuse dezbaterii publice şi “uitate” a fi aprobate.
2. Împotriva practicilor lanţurilor de magazine, care după ce semnează contracte cu P.F.A., I.I. şi asociaţii ale producătorilor (ex. Asociaţia Agroal Product) nu derulează achiziţia produselor indigene invocând diverse motive (neîntemeiate): lipsa ambalajelor, pe care tot ei se angajează să le livreze, achiziţia numai a mărfii la standarde EXTRA, perioada neoptimă, etc.
Cu toate acestea pe rafturile magazinelor se afla marfă de import, mult mai scumpă şi sub calitatea celei indigene. Explicaţiile că, nu se asigura ritmicitate şi calitate în aprovizionare este puerilă şi urmăreşte umplerea buzunarelor intermediarilor. (…)
3. Împotriva lipsei de decizii administrative ministeriale şi guvernamentale privind sprijinul acordat agricultorilor şi în mod special a legumicultorilor, dat fiind faptul că pentru suprafeţele mici cultivate de fermieri (sub 0,5 ha) nu se primesc subvenţii; lipsei luării de măsuri privind reducerea evaziunii în sectorul legume-fructe, limitându-se numai la “controale inopinate” (care se ştiu cu 24 ore înainte) la comercianţii cu depozite sau magazine.
4.  Împotriva activităţii băncilor şi IFN-urilor, care prin practici de necreditare pun fermierii pe drumuri inutile, solicitându-le fel şi fel de acte, inclusiv adeverinţa că sunt salariaţi, neluând în calcul că fermierii solicitanţi, au un Contract de producţie şi Desfacere produse, au un venit anual stabilit (cu ce oare este mai valabil un Contract de Munca, unde salariatul poate înceta activitate la iniţiativa lui sau a angajatorului fără
a ţine cont de angajementele bancare?”se arată în informarea asociaţiei.

Legumicultorii susţin că prin acest protest încearcă să facă sintagmele “produs romanesc”, “de-ale noastre” sau “bunătăţi de România” şi altele reale, să contribuie la creşterea bunăstării fermierilor/producătorilor, iar preţurile de livrare/vânzare la producător, să depăşească cheltuielile, iar preţurile din pieţe sau din supermarketuri să fie cu cel puţin 20 % mai ieftine.

Aceştia susţin că în cazul în care protestul iniţiat nu va avea ecou îşi vor manifesta nemulţumirile într-un mod mai vehement. “Dacă protestul nostru va rămâne fără rezultat, ne rezervăm dreptul de a recurge la oricare alte forme legale: miting la sediile: Guvernului, MADR, Supermarketurilor, punctul de achiziţie/depozit Poiana Mare; deplasarea pe rute stabilite cu mijloace de transport încărcate cu legume (2 tone roşii, 2 tone castraveţi, 2 tone ardei gras, 2 tone varză, 2 tone fasole verde, ldovlecei/vinete/etc.), cu viteza de deplasare de 5 km/oră, către spitale, grădinite, cămine de bătrâni şi în parcările supermarketurilor, unde vor fi oferite 1 kg. legume fiecărui doritor de a vedea calitatea şi gustul produselor noastre”, se arată în informarea protestatarilor.
Protestul se adresează: GuvernuluI României, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului de Finanţe, Supermarketurilor din România şi tuturor băncilor din România
Peste 180 de fermieri au semnat că sunt de acord cu protestul.

Vizualizat: 2231 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lucrări în martie în livezi!

Lucrări în martie în livezi!

05 martie 2024 - 07:02

Ce lucrări trebuie făcute în luna martie în livezi? Aflăm din Calendarul fermierului publicat de Agenția Națională a Zonei Montane. 

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

19 februarie 2024 - 20:13

Guvernul a aprobat sumele necesare efectuării plății ajutorului de minimis către producătorii de legume și tomate cultivate în spații protejate pentru anul 2023. Când încep plățile către fermieri!

TOP scumpiri alimente în România!

TOP scumpiri alimente în România!

14 februarie 2024 - 21:01

Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5,64%, în 2023. Sunt însă câteva produse alimentare de bază care s-au ieftinit considerabil în ultimul an.

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

13 februarie 2024 - 23:55

Un fermier din Șinteu, județul Bihor, și-a instalat, chiar lângă casă, un automat pentru vânzarea cartofilor, despre care afirmă că este primul de acest fel din România.

Nou ajutor de stat 1.500 euro/ha pentru fermieri! Suprafața minimă și condiții de eligibilitate

Nou ajutor de stat 1.500 euro/ha pentru fermieri! Suprafața minimă și condiții de eligibilitate

13 februarie 2024 - 23:18

Ministerul Agriculturii a stabilit condițiile pentru un nou ajutor de stat pe care fermierii români îl pot primi în acest an pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de aceștia din cauza războiului din Ucraina.

Ajutor de criză 1.500 euro pentru micii fermieri: Beneficiari și condiții!

Ajutor de criză 1.500 euro pentru micii fermieri: Beneficiari și condiții!

12 februarie 2024 - 21:35

Cine și în ce condiții poate încasa noul ajutor de stat în valoare de 1.500 euro pe care Ministerul Agriculturii îl va plăti micilor fermieri până la jumătatea anului 2024.

Ajutor micii fermieri 10.000 euro/fermă și 50.000 euro/fermă!

Ajutor micii fermieri 10.000 euro/fermă și 50.000 euro/fermă!

20 decembrie 2023 - 19:50

Ajutor de stat pentru fermierii care cultivă legume și fructe cu un cuantum între 10.000 euro/fermă și 50.000 euro/ fermă, solicită Uniunea Salvăm Țăranul Român Ministerului Agriculturii pentru anul 2024.

GUINNESS WORLD RECORDS: Cea mai mare căpșună din lume a fost cultivată în Israel

GUINNESS WORLD RECORDS: Cea mai mare căpșună din lume a fost cultivată în Israel

19 decembrie 2023 - 07:53

La omologarea recordului mondial fructul a avut: 289 g, 18 cm lungime, 4 cm grosime și 34 cm în circumferință 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Beţie

Beţie
Azi dimineaţă m-a trezit nevastă-mea: Detalii