CINE AUDE DISPERAREA FERMIERILOR ROMÂNI?! Mesajul disperat al unei cultivatoare de mure din Mărăcineni, Argeș, Irina Toma, a devenit viral! Ajunsă la capătul puterilor, după ce a investit și s-a spetit pe plantație, primește un preț de batjocură pe kilogramul de mure, 3 lei. Irina Toma spune că și dac-ar fi să moară cu plantația peste ea tot nu dă la acest preț fructele cultivate fără chimicale. În alt județ, cultivatorii de piersici nu au loc pe piață pentru că e invadată de piersici din Grecia.
MÂNCĂM OTRĂVURILE ȘI PLASTICURILE PRODUSE ÎN VEST!
Ma intreb, cu mare tristețe si dezamagire : oare , al catelea producator sunt eu , care , dupa ani de munca , investitii si taxe achitate in credinta statului roman , in momentul in care am ajuns sa produc fructe proaspete , de o reala calitate , NU pot si NU mi se permite sa-mi vand marfa in niciun mare lant de magazine ? Am batut disperata la toate usile si am dat atat de tare cu capul in ele , incat am fruntea plina de cucuie si inima rupta in mii de bucatele .
Dupa trei ani de munca silnica , refuzand constant pana si ideea de a baga erbicid intre randurile de mur ( nuuu , eu lucrez mecanic , sapa si motocultorul , nu bag otrava care are cea mai mare remanenta in sol ! ) , dupa investitii care m-au indatorat constant , am oare dreptul sa fiu surprinsa ca nu pot sa vand nicaieri mure proaspete , de calitatea intai ? Aaa , ba da , am voie sa vand intermediarilor , care vor beneficiu de 200 % , daca se poate , pe munca mea sau industriei , care mi-a dat fabulosul pret de 3 lei / kg , duse de mine la poarta fabricii lor. De-as muri azi , cu toata plantatia peste mine si NU voi vinde nici macar 1 kg , la acel pret ! Cum sa-mi dai 3 lei pe murele astea ?!
ÎN ȚARA ASTA NU SE VREA!
Constat, cu lacrimi in suflet si in ochi , ca , in tara asta , NU se vrea a se produce nimic ! Trebuie sa mancam otravurile si plasticurile produse in vest ! Ale noastre produse , crescute in pamant si hranite cu apa si balegar , NU sunt bune ! BA DA , sunt cele mai bune , tocmai de aceea trebuie sa le scoata de pe piata , le concuram mizeriile lor , desi eu nu primesc niciun fel de subventie de nicaieri , din pretul incasat trebuie sa-mi scot cheltuielile si sa castig si eu ceva .
Revin , cu capul plecat , catre romanii care au inteles ca , daca ei nu cumpara de la mine , eu voi disparea de pe piata si va anunt ca am recoltat o alta serie de mure proaspete si coapte in razele soarelui , nu "vopsite " si tinute 20-30 de zile pe transportul international . Concluzia : vand mure de cultura , la 9 lei / kg . Comenzile se dau telefonic la 0765326242 , iar murele se ridica din Maracineni , Arges .
Multumesc frumos pentru rabdarea de a-mi citi " istoria ", multumesc tuturor pentru distribuiri si multumesc din adancul sufletului tuturor celor care au avut incredere si au cumparat de la mine, a scris cultivatoarea pe pagina sa de Facebook.
Postarea Irinei are 36.000 de aprecieri și peste 51.000 de share (răspândiri) și un șir lung de comentarii. Unii o sfătuiesc pe cultivatoare să facă dulceață, alții să facă comerț stradal, alții să-și vândă producția online. Sunt și dintre cei care-i spun că mai bine vinde murele cu un preț de nimic decât să rămână cu producția nevândută.
PIAȚA INVADATĂ DE PIERSICI DIN GRECIA!
La vânzările pe Internet recurg și cultivatorii de piersici din Dăbuleni, județul Dolj. La Dăbuleni, piersicii nu au mai fost atât de încărcați de ani de zile. În plus, nisipurile de aici sunt ideale pentru fructele sănătoase.
Nu rețin substanțele chimice, noi putem să facem o fertilizare și el se spală ca o sită, nu reține nimic, spune unul dintre fermieri. În medie, fiecare pom a produs câte 50 de kilograme.
Noi am avut o producție bio, suntem fără tratamente chimice, fără îngrășăminte chimice. Dar prețurile sunt foarte mici, noi am pornit de la 2 lei / kilogram. În piață era 5 și majoritatea producției am dat-o cu 1,5 lei, deci prețuri foarte mici. Și nici la prețul ăsta nu vor să o ia pentu că, vezi Doamne, iau mai frumoase și mai ieftine de la greci. Prin rupere, piersica românească are pulpa, de la coajă și până la sâmbure, de aceeași culoare și foarte fermă. Piersica care vine de afară are 2 milimetri de pieliță foarte colorată. În jos, gustul e fad, spune Stan Iancu, pomicultor.
Ca să nu rămână cu marfa pe cap după atâta muncă, și cultivatorii de piersici din Dăbuleni, la fel ca Irina Toma, încearcă să-și vândă producția pe Internet.
Am avut anunț dat pe net și vin și ia de aici din plantație, spune fermierul Petre Niță.
Cine pierde în toată această ecuație? Fermierul român pentru că nu-și scoate nici banii investiți, nu mai punem la socoteală munca, și consumatorii români, care fac profit bun fermierilor de pe alte meleaguri, dar care mănâncă, de multe ori, fructe și legume mult mai tratate, cu un gust și o calitate inferioare celor românești.
Surse: Facebook, PRO TV