Chiar dacă ar fi ilegală, s-ar vinde atâta timp cât este cineva care o cumpără! Brânza care nu a văzut laptele se vinde cel mai bine în România. Are prețul cel mai mic! Un mare fermier român care exportă adevărate delicatese pentru străini, spune că are o concurență serioasă în brânza care nu a văzut laptele. Din ce se fabrică, de fapt, această brânză? Vei fi uimit să afli ce mănânci!
Pe etichetă scrie mare brânză și nu mai stai să citești și literele mărunte de sub numele produsului. Dacă ai face asta ai descoperi cu stupoare că mănânci orice altceva numai brânză nu. Când a gustat dintr-o felie de așa-zisă brânză, un vechi producător român de brânzeturi a spus: brânza asta nu a văzut laptele!
Dacă nu a văzut laptele din ce e fabricată? Ne deschide ochii un fermier român, producătorul unui brand cunoscut de brânzeturi care a depășit demult granițele țării.
Poate fi fabricată din ulei de palmier, ulei de cocos, proteine din lapte. Dar nu lapte! Nu poți să spui că e falsificată. Dar e frumos să știi ce mănânci, că nu e brânză și nu ar trebui să scrie brânză pe etichetă, spune fermierul Marius Bîcu.
Tânărul fermier român i-a înnebunit pe spanioli, pe englezi și italieni cu brânza românească adevărată, fabricată după o rețetă veche. 50% din producția noastră merge spre Europa de Vest. Din octombrie 2015 am intrat și pe piața din Germania. Cel mai mult exportăm în Spania, Italia, Anglia, aproximativ în 12 țări. Exportăm între 25 – 30 de tone de brânzeturi pe lună.
Delicatesele din fermă au ajuns și pe rafturile magazinelor din țara noastră sub brandul DeLaFerma. Clientul de la noi însă nu gândește asemeni spaniolului, italianului, francezului, românul nu are gustul educat și se orientează spre ce e mai ieftin. Fără să știe de cele mai multe ori ce mănâncă. Așa devine o concurență serioasă așa-zisa brânză care, de cele mai multe ori, este importată prin diverse filiere obscure.
E o concurență mare pentru că e foarte ieftină. Chiar dacă ar fi ilegală, s-ar vinde atâta timp cât există cineva care vrea să o cumpere.
Alegem de pe raft la întâmplare, ne expunem unor riscuri. La ce să fim atenți când cumpărăm o brânză?
Trebuie să citești toată eticheta dacă vrei să alegi corect de pe raft. Dacă vrei o brânză ar fi bine să fie din lapte, să nu conțină grăsimi vegetale. Trebuie să fii atent să fie produsă într-o unitate verificată sanitar-veterinar, să fie trecută țara de origine și un număr de autorizare care s-ar putea să nu-ți spună nimic, dar care te trimite spre fabrica din care provine. Dacă vrei să mănânci sănătos trebuie să mergi spre originea produsului.
Cum se fabrică brânza autentică? În primul rând, într-o fermă adevărată!
Nu degresăm laptele și avem mare grijă ca acest brand să fie premium, să respecte rețetele vechi. Prețul este mai mare, dar pe ambalaje am semnat cu numele meu garanția calității.
Marius Bîcu este atent până și la rasa vacilor pentru ca brânza să fie cât mai sănătoasă și gustoasă. Asta înseamnă să fii un adevărat producător care nu-și pune în pericol brandul consacrat.
Brânză autentică, fabricată din lapte nedegresat
În fermă avem 450 de vaci, rasele Holstein, Bălțată Românească, dar ne orientăm spre Montbeliard, o rasă mixtă, care se potrivește pentru producția de brânzeturi. Montbeliard este recunoscută pentru calitatea laptelui și sunt animale cu o anduranță bună. Avem deja metis de Montbeliard.
Fermierul produce și brânză de oaie. Avem 1.000 de oi și anul trecut s-au născut în fermă 200 de viței și 650 de miei. A fost un an bun!
Fermierul Marius Bîcu mizează pe un lanț integrat. Ferma din Unirea, județul Alba, o tradiție de familie, are în proprietate pământ, pe care sunt cultivate cereale, nutreț, o fermă de vaci de lapte, una de oi și fabrică de procesare a laptelui.
Tânărul fermier se gândește pentru 2016 să lanseze autentica noastră brânză de burduf. Ne pregătim să lansăm o rețetă consacrată, veche, pe care să o înregistrăm la Ministerul Agriculturii, o rețetă cu care să ne mândrim peste tot în lume.