Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV: Se SCHIMBĂ CONDIŢIILE şi VALOAREA SUBVENŢIILOR APIA! Cine ia MAI PUŢINI BANI?

Publicat: 23 ianuarie 2017 - 21:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJIN MODULAT PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Din 2017, Ministerul Agriculturii vrea să modifice modul de acordare a unor subvenţii. Pentru unele scheme de plată, sprijinul va fi acordat diferenţiat. Ce înseamnă sprijinul modulat, cum justifică MADR aceste schimbări şi cât va fi valoarea subvenţiilor?

În august 2016, Ministerul Agriculturii a notificat la Comisia Europeană noile condiţii pentru acordarea plăţilor directe care vor fi aplicate începând cu 2017. La solicitarea AGROINFO, Ministerul Agriculturii ne-a transmis condiţiile pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) notificate la Comisia Europeană în august 2016.

IMPORTANT! MADR precizează că modificările propuse au fost dezbătute cu reprezentanţii organizaţiilor de fermieri. În urma dialogului cu Comisia Europeană, va fi stabilită forma finală, în vederea elaborării modificărilor legislaţiei autohtone în vigoare.
Până la această dată însă MADR nu a elaborat un document care să includă aceste modificări. Pe 23 ianuarie 2017, secretarul de stat Alexandru Potor a susţinut la Bruxelles poziţia României faţă de modificările propuse. AGROINFO v-a prezentat în exclusivitate documentul care cuprinde argumentele aduse de MADR pentru modificarea subvenţiilor acordate fermierilor români: DOCUMENT cu SUBVENŢIILE APIA, ŢINUT SECRET de MADR!

Iată ce modificări a propus Ministerul Agriculturii pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) pentru ovine/caprine:

SCZ PENTRU OVINE se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepţia celor din zonele montane, pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 capete femele ovine şi/sau berbeci, şi se acordă CUANTUMURI MODULATE pentru animalele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii, din efectivul solicitat:

1. animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită ajutor specific au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
2. animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită ajutor specific au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data limită de depunere a cererilor;
3. efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii;
4. fermierul să deţină Registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
5. femelele ovine şi/sau berbecii pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la termenul-limită de depunere a cererilor de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei, menţionată în cererea de ajutor;

SCZ pentru ovine se acordă modulat pe următoarele submăsuri, care îndeplinesc condiţii specifice:

a) submăsura de ovine de reproducţie, care îndeplinesc următoarele condiţii specifice:
(i) femelele ovine şi/sau berbecii de reproducţie pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie înscrise în Registrul Genealogic al rasei;

b) submăsura ovine de producţie, care îndeplinesc următoarele condiţii specifice:
(i) berbecii pentru care se acordă ajutor specific să fie din rasă specializată, atestată prin certificatul de origine;
(ii) efectivul de femele ovine pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minim un berbec din rasă specializată, atestată prin certificatul de origine, la 35 de oi.

SCZ PENTRU CAPRINE se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 50 şi 500 capete de femele caprine şi/sau ţapi de reproducţie, inclusiv, pe beneficiar, şi se acordă modulat pentru animalele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii, din efectivul solicitat:

1. animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită ajutor specific au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
2. animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită ajutor specific au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la ţapi, la data limită de depunere a cererilor;
3. efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii;
4. fermierul să deţină registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
5. femelele caprine şi/sau ţapii pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la termenul-limită de depunere a cererilor de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei, menţionată în cererea de ajutor;

SCZ pentru caprine se acordă MODULAT pe următoarele submăsuri, care îndeplinesc condiţii specifice:

a) submăsura de caprine de reproducţie, care îndeplinesc următoarele condiţii specifice:
(i) femelele caprine şi/sau ţapii de reproducţie pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie înscrise în Registrul Genealogic al rasei;

b) subgrupul caprine de producţie, care îndeplinesc următoarele condiţii specifice:
(i) ţapii pentru care se acordă ajutor specific să fie din rasă specializată, atestată prin certificatul de origine;
(ii) efectivul de femele caprine pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minim un ţap din rasă specializată, atestată prin certificatul de origine, la 35 de capre.

CÂT VA FI VALOAREA SPRIJINULUI CUPLAT PE CAP DE ANIMAL?

De la un cuantum unitar al sprijinului se trece la cuantum diminuat la ovinele/caprinele de producţie faţă de ovinele/caprinele de reproducţie, pe măsură ce se organizează sistemul de producţie piramidal (animale de reproducţie sau nucleu de selecţie şi animale de producţie), argumentează MADR, la solicitarea Comisiei Europene, în documentul prezentat exclusiv de AGROINFO.

Potrivit MADR, din experienţa anului 2015, s-au plătit 5,2 mil. ovine/caprine cu 4,6 euro/cap, ceea ce reprezintă un cuantum foarte mic per cap, insuficient în vederea evitării abandonului suprafeţelor însemnate de pajişti şi imposibilităţii de aprovizionare a pieţei cu carne de ovine.

Pentru 2017, ar fi disponibili 10,8 mil. euro pentru ovine/caprine de reproducţie (600.000 capete estimate), respectiv 37,7 mil. euro pentru ovine şi caprine de producţie (2,9 milioane capete estimate), iar cuantumul SCZ ar urma să fie de 18 euro/cap de animal pentru ovine/caprine de reproducţie, respectiv 13 euro/cap de animal pentru ovine/caprine de producţie. Bugetul alocat şi valoarea subvenţiei vor creşte în fiecare an, astfel:

Ovine/caprine de reproducţie: 600.000 capete estimate
2017: buget alocat: 10,8 mil. euro, cuantum SCZ:18 euro/cap
2018: buget alocat: 12,6 mil. euro, cuantum SCZ: 21 euro/cap
2019: buget alocat: 15 mil. euro, cuantum SCZ: 25 euro/cap
2020: buget alocat: 16,2 mil. euro, cuantum SCZ: 27 euro/cap


Ovine/caprine de producţie: 2,9 milioane capete estimate
2017: buget alocat: 37,7 mil. euro, cuantum SCZ:13 euro/cap
2018: buget alocat: 43,5 mil. euro, cuantum SCZ:15 euro/cap
2019: buget alocat: 49,3 mil. euro, cuantum SCZ:17 euro/cap
2029: buget alocat: 55,1 mil. euro, cuantum SCZ:19 euro/cap

Important de precizat este că aceste valori sunt calculate la un efectiv total de 3,5 mil. capete ovine şi caprine, notificat de MADR la Comisia Europeană. În practică,  bugetul total pe fiecare submăsură se împarte la numărul de capete eligibile, care a fost în fiecare an mai mare.

Vizualizat: 16585 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii